Cookie gebruik

Over cookies
BSH maakt bij het aanbieden van diensten gebruik van cookies. Een cookie is een klein tekstbestandje dat, bij bezoek aan de website, wordt geplaatst op de harde schijf van uw computer. Een cookie bevat gegevens, zodat u als bezoeker kan worden herkend, telkens als u de website bezoekt. Het is dan mogelijk om de website speciaal op u in te stellen en/of het inloggen te vergemakkelijken.

Instellingen cookies
U kunt in uw browser cookies altijd buiten werking stellen, zonder dat dit vergaande gevolgen heeft voor het gebruik van de website. Het gevolg kan dan echter wel zijn dat bepaalde onderdelen minder of niet meer toegankelijk voor u zijn.

OptiMUM recepten

Kerstbrood

Recept kerstbrood

Bekijk hier het recept voor de heerlijke kerstbrood.

Scroll voor inspiratie!

Ingrediënten

Ingrediënten:

Voor 2 broden:

  • 400 g rozijnen
  • 100 ml appelsap of rum
  • 1 kg bloem
  • 200 g suiker
  • 1 tl koekkruiden
  • 1 tl zout
  • 42 g verse gist (1 blokje)
  • 300 ml lauwwarme melk
  • 250 g gepelde amandelen
  • gekonfijte citroenschil en sinaasappelschil, 150 g van elk
  • 400 g zachte boter

Voor de coating:

  • ca. 125 g gesmolten boter
  • ca. 100 g suiker
  • ca. 100 g poedersuiker

Tijd: 40 minuten bereidingstijd en 18 uur en 30 minuten bak- en rusttijd

Bereiding

Kerstbrood

1. Laat de rozijnen minstens 12 uur wellen in de appelsap of rum, tot de rozijnen alle vloeistof hebben opgenomen.

2. Meng de bloem, suiker, koekkruiden en het zout in een kom door elkaar. Maak een kuiltje en verkruimel hier de gist in,

Roer de melk door de gist en bestuif met wat bloem. Dek de kom af met een schone theedoek en laat dit 30 minuten rusten, tot er zich belletjes in de gist vormen.

3. Hak de amandelen met een groot mes of met een hakmolen van Bosch. Doe de gehakte amandelen en zachte boter bij de kom in en kneed het deeg goed door, tot het niet meer aan de kom blijft kleven.

Vouw nu de rozijnen en gekonfijte citroen- en sinaasappelschil erdoor. Dit zal het deeg iets zachter maken. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg 4-6 uur rijzen, tot het in volume is verdubbeld.

4. Verdeel het deeg in 2 porties. Rol elke portie op een met bloem bestoven oppervlak uit tot een rechthoek van 20 x 35 cm. Sla elke plak in de lengte tot halverwege het deeg terug, om het kerstbrood zijn klassieke look te geven.

5. Bak de broden op 180 °C (géén hetelucht!) in ongeveer 1 uur net onder het midden van de oven gaar. Kwast er net voor het einde van de baktijd wat water over.

Laat de broden buiten de oven afkoelen. Breng met een kwast een laagje gesmolten boter aan, besprenkel met suiker en kwast er dan nog wat boter over. Bestuif tot slot met poedersuiker.

Smul er direct van of wikkel de broden strak in folie en bewaar ze op een koele, niet al te droge plek.

Meer over de Bosch OptiMUM

Tip van Bosch

Met dubbel zoveel gist hoeft het deeg slechts 2 uur te rijzen. Heeft u de tijd? Laat het dan toch liefst langzaam rijzen, zo blijft het brood wat vochtiger.

A01
NL
B2C
3482861-a01-nl
campaignTemplate