Skip to content
Huishoudapparaten
Inloggen / registreren

Perfecte wijnopslag voor thuis.

Wijnopslag op de perfecte temperatuur.

Jouw gids over hoe je wijn het beste bewaart en de juiste temperatuur om hem te serveren.

Niemand wil dat wijn bederft voordat je de kans hebt gehad om ervan te genieten. Maar helaas heeft niet iedereen een eigen wijnkelder met perfecte condities in huis. Dus om jouw favoriete flessen te bewaren zonder een nieuwe kelder te hoeven graven, volgt hier een beknopte gids voor het bewaren van rode wijn, witte wijn en alles ertussenin.

De heilige drie-eenheid voor het bewaren van wijn: luchtvochtigheid, zonlicht en temperatuur.

Al het goede komt in drieën, zegt men. Dat geldt zeker voor het perfect bewaren van wijn. De ideale omstandigheden om wijn te bewaren hangen af van de luchtvochtigheid, blootstelling aan zonlicht en mogelijke temperatuurschommelingen. In het beste geval is jouw bewaarplek vochtig, maar niet te vochtig. Koud, maar niet te koud en last but not least: relatief donker. Waarom?

Waarom, hoe, wat: wijnopslag uitgelegd

De invloeden van wijnopslag uitgelegd.

Van te weinig vocht droogt de kurk uit, maar te veel vocht kan schimmel veroorzaken. Als je wijn te koud bewaart, kan het bevriezen. Te warm bewaren versnelt het verouderingsproces. Uv-licht, zoals zonlicht, tast de smaak aan en bij blootstelling aan zuurstof bederft zelfs de beste wijn binnen 3 tot 5 dagen. Daarbij wil je snelle temperatuursveranderingen voorkomen en indien mogelijk ook trillingen - bijvoorbeeld van een wasmachine of droger. Kortom: thuis wijn bewaren is best een uitdaging. Maar het is zeker de moeite waard om jouw wijnen perfect te bewaren, op ieder moment klaar om te serveren.

Temperatuur: de sleutel tot perfect wijn bewaren en serveren. Hier is jouw wijntemperatuurgids.

Na bewaren komt serveren. De sleutel voor de beste resultaten is de juiste temperatuur. Hier wordt het lastig, want elke wijn heeft zijn eigen ideale temperatuur. De beste temperatuur voor witte wijn is bijvoorbeeld tussen de 5 °C en 14 °C, de beste temperatuur voor rode wijn varieert van 12 °C tot 18 °C. Om het makkelijker te maken volgt hieronder een overzicht van de meest gedronken wijnsoorten en hun ideale temperatuur.

P.S.: Hier is een geheime wijnopslagtruc om zowel rode als witte wijn op één plaats te bewaren, klaar om te serveren.

Als je bovenstaande afbeelding ziet, snap je dat je rode en witte wijn niet op dezelfde plek kunt bewaren. Tenminste, niet klaar om te serveren. Het verschil in ideale drinktemperatuur is te groot. Maar er is een oplossing: een wijnklimaatkast van Bosch. Met tot wel twee temperatuurzones zijn jouw favoriete wijnen op elk moment perfect op dronk - en ervaar je jouw collectie op een hele nieuwe manier. Proost!

Ontdek het assortiment Bosch wijnklimaatkasten