Verder naar inhoud
Huishoudapparaten
Inloggen / registreren

Frambozen cheesecake met gekaramelliseerde pistache noten

“Deze heerlijke cheesecake is geen kwarktaart en een kwarktaart is geen cheesecake. Een kwarktaart bevat kwark en stijft in de koelkast op dankzij de gelatine die er vaak in verwerkt is. Een cheesecake bevat vaak een romige ‘kaas’ zoals creamcheese, mon chou of – zoals in dit geval – mascarpone en wordt per definitie gebakken in de oven. Het verhaal doet de ronde dat het woord ‘Mascarpone’ is afgeleid van de Spaanse uitdrukking ‘Mas que Bueno’, hetgeen vrijelijk vertaald wordt als ‘Beter dan Goed’… laat deze cheesecake dan ook beter dan goed smaken!” – Chef Ivo Prijs.

Ingrediënten:

  • 10 stuks/200 gr. bastogne koeken
  • 75 gr. roomboter
  • 300 gr. frambozen (diepgevroren)
  • 75 gr. kristalsuiker
  • 250 gr. mascarpone
  • 250 gr. crème fraiche
  • 4 st. eieren
  • 100 gr. witte chocolade
  • 100 gr. pistachenoten, gepeld
  • 2 el. suiker

1. Bekleed de bodem van een springvorm met een vel bakpapier.

2. Maal de brosse koeken in een keukenmachine tot een fijn koekkruim. Of plet de koeken in een druk en sluitzakje met behulp van een panbodem of deegroller.

3. Smelt de roomboter in een pannetje, meng er het koekkruim doorheen en meng dit goed. Doe het koekkruim mengsel in de taartvorm en druk dit met een lepel goed aan op de bodem. Zet de bodem tot nader gebruik in de koelkast.

4. Smelt de witte chocolade in een pannetje au bain-marie. Meng met een handmixer de suiker, mascarpone, crème fraiche en de eieren door de gesmolten witte chocolade goed door elkaar.

5. Voeg de frambozen toe aan het cheesecake mengsel en meng dit goed (met een keukenmachine). Verdeel het room-frambozenmengsel over de koekbodem en plaats de taartvorm gedurende 50-60 minuten in een voorverwarmde oven van 160 graden. Laat de cheesecake minimaal 12 uur afkoelen in de koelkast.

6. Smelt op laag vuur of vermogen 2 eetlepels suiker in een pannetje. Zodra de suiker lichtbruin van kleur is voeg dan de pistache nootjes toe en roer voorzichtig door. Pas op want gesmolten suiker is erg heet. Giet het pistache/suiker mengsel op een stuk bakpapier en verdeel het. Laat dit volledig afkoelen en verkruimel dit en gebruik het als topping op de cheesecake.

Kookdemonstratie bijwonen

Kookworkshop volgen

Inspiratiehuis 20 20