Waar vroeger in bijna elk huishouden op gas werd gekookt, hebben de meeste mensen tegenwoordig een elektrische kookplaat in huis. Met zo’n kookplaat draag je niet alleen bij aan minder gasverbruik, je kookt er ook veilig en comfortabel mee. Maar wat is bij een elektrische kookplaat precies het verschil tussen inductie en keramisch? Welke voordelen biedt elke optie? We leggen het je in dit artikel uit.
Van een chef-kok zal je misschien horen dat niets zo fijn is als koken op een gaskookplaat, maar een elektrische kookplaat heeft een aantal grote voordelen. Bij zowel een inductiekookplaat als een keramische kookplaat profiteer je van:
Let goed op bij het aansluiten of de inbouw van een elektrische kookplaat. Elektrisch koken werkt op een 2- of 3-fasen aansluiting en je hebt vaak een aparte kookgroep in je meterkast nodig. Dit geldt voor beide soorten kookplaten. Er zijn ook verschillen tussen een inductiekookplaat en een keramische kookplaat. De keuze hangt af van de voordelen die jij belangrijk vindt.
Koken op inductie is tegenwoordig de populairste manier van koken. Bij de inductiekookplaat zorgt een elektromagnetisch veld voor de verwarming. Dit biedt een aantal voordelen:
Houd er rekening mee dat een inductiekookplaat duurder is dan een keramische kookplaat. Daarnaast moeten je pannen geschikt zijn voor koken op inductie.
De andere optie die je hebt bij elektrische kookplaten is de keramische kookplaat. Keramische kookplaten gebruiken verwarmingselementen die zich net onder hittebestendig en gehard glas bevinden. Je weet dat de kookplaat heet is geworden als de kookzones rood opgloeien. De warmte wordt vervolgens doorgegeven aan de pannen die je hierop plaatst.Een keramische kookplaat biedt je niet de voordelen die je hebt bij koken op inductie, maar heeft als elektrische kookplaat wel:
Dankzij jouw feedback verbeteren wij iedere dag onze website. Laat anoniem feedback achter via de korte vragenlijst of neem contact op met onze klantenservice voor specifieke vragen of ondersteuning.