Een pure smaak heeft geen toevoeging nodig.
Vers. Onbewerkt. Echt. Zo zou voedsel moeten zijn. In de realiteit zien we echter dat steeds meer bewerkt voedsel zijn weg vindt naar onze borden. Het begrip ‘bewerkt voedsel’ geldt voor alle voeding die fysisch of chemisch is gemodificeerd met behulp van zout, suiker, vet of andere additieven. Volgens Melanie Warner, de auteur van 'Pandora’s Lunchbox’ (2013), bestaat tegenwoordig al 70 % van de dagelijkse voeding in de Verenigde Staten uit bewerkt voedsel. Met andere woorden: je eet waarschijnlijk veel meer bewerkt voedsel dan je denkt. Ondanks het feit dat niet alle additieven in voeding een negatief effect hebben op onze gezondheid, kunnen we uit de resultaten van de 'Voedingsrichtlijnen' die in 2013 door het Australische Departement van Gezondheid en Veroudering werden opgesteld, concluderen dat een groot percentage toch verband houdt met diverse gezondheidsrisico's zoals hoge bloeddruk, obesitas en ernstige allergieën.
Maar terug naar de basis: hoe kies je voor een gezond dieet?
Hoe bescherm je je lichaam het best tegen schadelijke toevoegingen in voeding? Door te kiezen voor zuivere producten. Dat is de belangrijkste drijfveer achter de 'Clean Eating'-filosofie. Bewust beslissen om verpakt en bewerkt voedsel te vermijden, maar in plaats daarvan kiezen voor natuurlijke en ongewijzigde producten. Dat betekent het bewust vermijden van verpakte en bewerkte voedingsmiddelen, en in plaats daarvan kiezen voor natuurlijke en onbewerkte producten. Koop meer biologische en seizoensgebonden, alsook volkoren producten, en bereid deze dusdanig dat voedingswaarden behouden blijven. Maar hoe kan je ze toch bereiden zonder waardevolle voedingsstoffen te verliezen of zonder gebruik te maken van schadelijke toevoegingen zoals vet en zout?
De beste manier om je voeding puur te houden? Door te stomen!
In een studie* van de universiteit van Zhejiang uit 2009 werden verschillende bereidingen van broccoli onderzocht, waaronder koken, bereiden in de magnetron, stomen, roerbakken en stoven. Daaruit bleek dat stomen de bereidingsmethode was waarbij de meeste voedingsstoffen werden behouden. En bovendien heb je geen toevoegingen zoals vet en zout nodig wanneer je je verse voedingsmiddelen langzaam laat stomen in een Serie 8 stoomoven van Bosch. Knapperige en smakelijke groenten. Mals en sappig gevogelte en vis. Stomen is de gezondheidsbewuste oplossing waarbij je verder niets nodig hebt en al het goede wordt behouden.
* Getest met een compacte stoomoven identiek aan de Bosch stoomoven CDG634BB1 met verwarmingsmodus “stomen op 100 °C”, 7 minuten met paprikareepjes van 0,3 0,7 cm x 3,5 cm. Gecertificeerd door de Universiteit van Zaragoza in opdracht van BSH Hausgeräte GmbH, december 2016.