Groenten zitten boordevol vitaminen en zijn een must voor elke maaltijd. Er zijn echter weinig dingen zo onaangenaam als het eten van doorweekte, overgare en verkleurde groenten. Helaas zijn groenten extreem gevoelig voor verhitting en kunnen ze in minder dan een minuut in plaats van heerlijk knapperig, papperig worden.

Als je je groenten dus een keer te gaar hebt laten worden en alle waardevolle voedingsstoffen en vitaminen verloren zijn gegaan, lees dan onze handige tips voor heerlijk knapperige en perfect gegaarde groenten.

Hou het eenvoudig

Als je maar weinig ervaring hebt als kok, hou je groentegerechten het beste eenvoudig. De meeste groenten zijn heerlijk op zich en kunnen zelfs rauw worden gegeten. Bovendien hoeven ze bijna niet gekruid te worden. Een snufje zout, een scheut olijfolie en een teentje knoflook kunnen al volstaan om kool en bladgroente op smaak te brengen wanneer je ze op lage temperatuur bereidt. Pikante kruiden of chilipeper hebben de neiging om de delicate smaak van de meeste groenten te overweldigen en passen beter bij harde groenten zoals okra, pompoen of courgette.

De kooktijd is essentieel

Koken, stomen of sauteren: houd de tijd en de kleur van je groenten in de gaten om te voorkomen dat ze overgaar worden. Groenten moeten krokant en knapperig aanvoelen en hun oorspronkelijke felgroene, oranje of gele kleur behouden.

Broccoliroosjes bereid je het beste door deze 10 à 15 minuten te koken, 5 à 10 minuten te stomen of 5 à 8 minuten te sauteren tot ze beetgaar zijn.

Gesneden wortels kook je 5 à 10 minuten, stoom je 4 à 5 minuten of sauteer je 3 à 4 minuten om kleur, voedingsstoffen en knapperigheid te behouden.

Mooie partjes aubergine moeten paars blijven. Je kunt ze hiervoor 5 à 10 minuten koken, 5 à 6 minuten stomen of 3 à 4 minuten sauteren.

Reepjes paprika in alle kleuren van een verkeerslicht zien er misschien stevig uit, maar worden snel zacht door de warmte tijdens het koken. Je kunt ze 4 à 5 minuten laten koken, 2 à 4 minuten stomen of maximaal 2 à 3 minuten sauteren (wat de beste manier is om de zoete smaak te behouden).

Spinazie is, zoals bekend, bijzonder moeilijk te bereiden. In slechts luttele seconden wordt deze groente overgaar. Na 2 à 5 minuten koken (wacht nooit tot het water groen wordt), 5 à 6 minuten stomen of 3 minuten sauteren met een teentje knoflook en een scheut olijfolie zou je heerlijke, knapperige groenten boordevol ijzer moeten hebben.

Plakjes courgette zijn dan weer makkelijk te bereiden en behouden probleemloos hun zoete smaak. 5 à 10 minuten in een grote pot kokend water of gestoomd, en dan 3 à 4 minuten bakken in de pan bezorgt je de perfecte groene schijfjes voor een heerlijke salade.

Bladgroente (paksoi, boerenkool) kan lastiger zijn omdat de steel langer gekookt moet worden dan de bladeren. Daarom raden we je aan de steel van de bladeren te scheiden en de steel eerst 2 à 3 minuten te stomen alvorens de bladeren toe te voegen en dan nog 3 minuten verder te stomen.

Pompoenen zijn niet alleen ideaal voor Halloween, maar ook om mee te koken. Neem hiervoor wel de zoetere, eetbare variant. Het vruchtvlees kan net als courgette op een normale manier worden bereid, met volledig behoud van de natuurlijke smaak.

Je hebt je groenten gekookt of gestoomd, maar daarmee zit je werk er nog niet op. Om te voorkomen dat ze verder garen en hun knapperigheid verliezen moet je ze schrikken (in koud water onderdompelen). Het 'schrikken' van groenten zorgt ervoor dat smaak, textuur en kleur worden behouden. Gerechten kunnen zo op voorhand worden bereid en uren later worden geserveerd, zonder dat de groenten hun knapperige textuur verliezen.

Maak eerst een ijsbad door een grote kom te vullen met ijsblokjes en daarbovenop voldoende water. Voeg een halve eetlepel zout toe. Nadat je de groenten tot de gewenste zachtheid hebt gekookt, gebruik je een schuimspaan om ze van de kookpot in het ijsbad onder te dompelen. Laat ongeveer een minuut rusten, haal ze uit het koude water en serveer. Meer hoef je niet te weten om groenten perfect te bereiden. Op deze manier heb je geen moeite om je bord leeg te eten en aan vijf porties groente en fruit per dag te komen. Gezondheid!

Wit pictogram met een gebruikerssilhouet met een plusteken, dat de optie symboliseert om een nieuwe gebruiker toe te voegen
MyBosch.

Meld je nu aan en ontvang 10% welkomstkorting!

Logo van Bosch Huishoudapparatenservice in vet witte tekst op een zwarte achtergrond.
Onze service.

Perfecte service – voor en na de aankoop.

Bereikbaar op maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 18.00 uur en op zaterdag tussen 9.00 en 17.00 uur. 088 424 4010

Gestileerd wit pictogram met een schild en een cirkel, die bescherming of veiligheid vertegenwoordigen
Ontdek Bosch.

Ontdek kwaliteit, perfectie en betrouwbaarheid.

Een eenvoudig wit kaartpictogram dat een locatie- of doelmarkering aangeeft.
Vind een dealer.

Vind een verkooppunt bij jou in de buurt.