Of het nu gaat om knapperige, heerlijke gefrituurde aardappelen of lichte, pittige dressings, oliën zijn belangrijk voor de smaak van onze dagelijkse gerechten. Ze beïnvloeden de smaak, de textuur en - uiteraard - de voedingswaarde van onze producten. En met zo'n grote verscheidenheid aan oliën die nu in de supermarkten verkrijgbaar zijn, kan het vinden van de juiste olie voor jouw manier van koken een moeilijke opgave zijn.
Een paar druppels van de verkeerde olie kan een salade slap en smakeloos maken, terwijl het gebruik van plantaardige olie om voedsel te bakken de smaak van delicate groenten kan overweldigen en vlees een bittere smaak geeft. Met onze handige tips leer je welke olie het meest geschikt is voor welk gerecht.
Veel kookplezier!
Avocado-olie
Avocado-olie is meestal sterk tot zacht groen van kleur en heeft een lichte, nootachtige smaak met een fruitig aroma van avocado. Deze olie is rijk aan kalium, vitamine A, E en D en zit boordevol gezonde mono-onverzadigde vetten, waardoor het de ideale olie is om mee te koken. De hoge rooktemperatuur van 271 °C maakt deze olie perfect voor elke bakwijze, van roerbakken en braden tot frituren.
Koolzaadolie
Goudkleurige koolzaadolie heeft een lichte en neutrale smaak, en wordt over het algemeen beschouwd als een bijzonder veelzijdige olie. Deze olie is arm aan verzadigde vetten, heeft een hoog rookpunt en is doorgaans heel goedkoop. De olie heeft een rookpunt dat rond 204 °C ligt en bevat mono-onverzadigde vetten, waardoor hij gezonder is dan oliën met verzadigde vetten of transvetten. Deze olie is ook rijk aan omega 3-vetzuren en alfa-linoleenzuur. Koolzaadolie kan worden gebruikt voor gewone bereidingen, maar niet voor dressings, want deze olie is vrijwel smaakloos en biedt je salade geen meerwaarde.
Kokosolie
Kokosolie is een kleurloze, maar zeer aromatische olie die uit het vruchtvlees van een kokosnoot wordt gewonnen en is de laatste jaren steeds populairder geworden omdat veganisten deze olie gebruiken in plaats van oliën op basis van boter en dierlijk vet. Kokosolie heeft een van nature zoete smaak, waardoor hij ideaal is voor gebak en ook om te bakken op een laag tot middelhoog vuur. Vanwege het lage rookpunt - 177 °C - en zijn hoog gehalte aan verzadigde vetten moet deze olie echter met mate worden geconsumeerd.
Maïsolie
Maïsolie is een van de meest gebruikte oliën in de huishoudelijke en industriële keuken. Hij is rijk aan omega 6-vetzuren, fytosterolen en vitamine E, dus ideaal voor frituren en het maken van margarine, maar niet voor sladressings. Dankzij zijn neutrale smaak is deze olie een goed alternatief voor boter bij het bakken. Maïsolie heeft echter een hoog gehalte aan verzadigde vetten en weinig goede vetten, waardoor hij vaak als erg ongezond wordt beschouwd.
Sesamolie
Deze olie, die uit sesamzaadjes wordt gewonnen, heeft het sterkste en meest smaakvolle aroma van alle genoemde oliën en bestaat in twee versies: licht en donker. Lichte sesamolie is perfect om te frituren (maar alleen als je wilt dat jouw voedsel ook naar sesam ruikt en smaakt), terwijl donkere sesamolie beter geschikt is voor dipsausjes of sladressings. Het bakken van sesamolie zorgt echter vaak voor een ranzige smaak, waardoor hij daarvoor niet aangewezen is. Deze olie heeft een rookpunt dat rond 232 °C ligt en is een meervoudig onverzadigd vet.
Zonnebloemolie
Zonnebloemolie is een lichte, geurloze en quasi smaakloze olie die geschikt is voor sladressings en - met een rookpunt dat rond 225 °C ligt - ook kan worden gebruikt om te bakken. Deze olie is rijk aan vitamine E en arm aan verzadigde vetten, dus ideaal om mee te bakken omdat hij andere kruiden en aroma's niet zal overweldigen.
Arachideolie
Arachideolie is vaak de beste keuze om te frituren vanwege de lichte, nootachtige smaak die aan het voedsel wordt verleend. Deze olie kan zowel voor bakken, frituren en dressings worden gebruikt als voor gerechten die een lichte, neutrale smaak vereisen. Hij is een mono-onverzadigd vet en heeft een rookpunt van 232 °C.
Olijfolie
"Extra Virgin"-olijfolie is niet-geraffineerde olie en wordt beschouwd als olijfolie van de hoogste kwaliteit. Deze olie heeft een diepgroene kleur en is vaak complex van smaak - fruitig, bitter en licht gepeperd. Hij behoudt zijn echte olijfsmaak en bevat meer natuurlijke mineralen en vitaminen dan de olijf. Het rookpunt, dat rond 160 °C ligt, is echter beduidend lager dan bij andere oliën. Bewaar deze heerlijke, gezonde olie voor het dippen van vers brood, saladedressings, dipsausjes en koude gerechten.
Lichte olijfolie daarentegen is olijfolie die geraffineerd is. Deze olie heeft een neutrale smaak, een hoger rookpunt dat rond 210 °C ligt en is iets minder voedzaam. Hij mag worden gebruikt voor het bakken maar niet voor het frituren omwille van het lage rookpunt.
Vergeet niet dat, hoewel smaak belangrijk is, het ook belangrijk is om aandacht te schenken aan de voedzaamheid van je maaltijd. Gebruik alles met mate, zo kan er niets misgaan!
Nooit meer te gaar, verbrand of overgekookt eten
Een handige Bosch functie om te voorkomen dat olie te heet wordt, gaat roken of je gerecht aanbrandt is PerfectFry: de sensoren in de kookplaat houden de temperatuur van de pan tijdens het bakken in de gaten, zodat de kookplaat deze kan aanpassen wanneer nodig en een seintje geeft wanneer de juiste temperatuur is bereikt. Meer weten? Bekijk alle handige innovaties van onze kookplaten.