Lijkt het je niet leuk om dit jaar eens bloemen voor moeder te bakken in plaats van een boeket te kopen?
Zoek je nog een creatief cadeau voor Moederdag? Dan ben je hier op de goede plek. Vergeet die doos bonbons, en verras haar met een geschenk dat mooi oogt en lekker smaakt. We geloven namelijk dat de mooiste cadeaus niet rechtstreeks uit de winkel komen, maar met aandacht en liefde gemaakt worden door jou. Daarom inspireren we je graag en helpen je met de handige Bosch keukenapparaten om een fantastische verrassing te maken. Je ontdekt al gauw dat deze keukenapparaten jouw helpende hand zijn en je bij elke stap helpen om dat ene onvergetelijke geschenk voor jouw moeder te maken.
In dit artikel vind je twee Moederdagrecepten die onderdeel kunnen zijn van een menu maar ook apart bereid kunnen worden als geschenk om je moeder te verrassen. Of je nu er voor kiest om ook nog bloemen te kopen of dit zelfgemaakte geschenk met een mooie kaart aan haar geeft als teken van jouw waardering - hier is het recept om je moeder blij te maken met deze culinaire verwennerij.
Geurige Citroen-tijm-yoghurt cake
Je kunt dit eetbare cadeau al even van te voren maken. We adviseren je dit gebak in een langwerpig cakeblik te maken. Het gebruik van verse citroenen, aromatische tijm en frisse yoghurt maken deze cake tot een culinair hoogstandje. Je kunt de Bosch keukenmachines of de Styline handmixers gebruiken om het beslag voor deze traktatie te bereiden. Als je de keuze hebt, dan geniet de keukenmachine de voorkeur om tot het beste resultaat te komen omdat we verschillende ingrediënten al kloppend bij elkaar gaan voegen.
Om deze cake als cadeau te presenteren, adviseren we je een rechthoekige doos te kopen of maken met 2-3 cm ruimte voor de cake aan alle zijden. Zet de afgekoelde cake in deze doos, en maak hem dicht met een lint en een mooie strik.
Zorg dat je het cadeau in de koelkast bewaart tot je het daadwerkelijk overhandigt. Een handgeschreven briefje met lieve wensen en de melding om de inhoud voorzichtig te behandelen, helpt je te zorgen dat de cake onbeschadigd aankomt.
Ingredienten:
Voor de cake:
190 gram patentbloem
2 theelepels bakpoeder
1/2 theelepel zout
113 gram roomboter, in blokjes, op kamertemperatuur
225 gram suiker
2 eetlepels verse tijm, fijngehakt
2 eetlepels citroenrasp
3 eieren
150 gram Griekse yoghurt
1 theelepel vanille extract
2 eetepels citroensap
Voor het glazuur:
125 gram poedersuiker
3 eetlepels citroensap
merg van 1/2 vanillepeul
Verder nodig:
Cakevorm, langwerpig
Mengkommen
Spatel, rubber
Bakpapier
Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 175 ˚C. Vet de cakevorm in en leg er een strook bakpapier in, die aan beide korte zijden van de vorm overhangt. Meng de bloem, het bakpoeder en het zout in een grote kom en zet opzij.
2. Klop de boter in de mengkom tot een romige crème en voeg in delen de suiker, citroenrasp en tijm toe. Klop met de garde tot een luchtig, goedgemengd geheel en voeg terwijl de mixer blijft kloppen één voor één de eieren toe. Meng in een kleine kom de yoghurt met het citroensap en het vanille extract.
3. Spatel de helft van het bloemmengsel luchtig door de botercrème en voeg daarna het yoghurtmengsel toe. Spatel daarna de rest van het bloemmengsel erdoor en meng het tot een egaal geheel. Giet het beslag in de cakevorm en bak het 35 minuten op 175 ˚C in het midden van de oven. De cake is klaar wanneer deze mooi goudbruin van kleur is. Steek om te testen of de cake gaar is een prikker in de cake en kijk of deze er zonder aanhangend beslag weer uit komt. Laat de cake 15 minuten in de vorm afkoelen, verwijder dan de vorm en laat hem op een rooster verder afkoelen.
4. Als de cake goed afgekoeld is, kun je het glazuur maken. Meng hiervoor alle ingrediënten tot een gladde massa. Zet de cake op een stuk bakpapier en giet het glazuur over de cake, zodat deze mooi langs de zijkant druipt. Garneer de cake met kleine tijmblaadjes en citroenrasp. Laat het glazuur goed drogen alvorens je hem op een schaal of in de doos plaatst.
Tip: het is belangrijk dat je verse, liefst biologische, citroenen gebruikt. Deze zijn onbespoten en daarom kun je de schil gerust eten. Was ze voor gebruik goed om vuil te verwijderen.
Zoete rozencupcakes met zachte abrikozenvulling.
Wat is er nu beter dan je waardering voor je moeder uiten met een bloemetje? We hebben er even over nagedacht en dat idee wat verder uitgewerkt. We hebben daarom het idee van een zelfgebakken boeket voor je bedacht. Dat is weer eens iets anders.
De Bosch MaxoMixx staafmixer kan jou hierbij helpen.
De rozencupcakes vallen meteen op. Wanneer je ze serveert op een grote schaal of een etagère zullen alle ogen ernaar toe getrokken worden. Natuurlijk kun je ze ook presenteren in een mooie kadobox. Wij kochten een mooie rode doos om de cupcake in te zetten. Een lint of strik maakt je kadoverpakking compleet. De smakelijke verrassing die je erin doet zal je moeder een onvergetelijke Moederdag bezorgen.
Ingredienten:
2 appels
sap van 1/2 citroen
1 kaneelstokje
360 milliliter water
2 grote vellen bladerdeeg, koelvers
50 gram hazelnoten
3 eetlepels abrikozenjam
boter om in te vetten
poedersuiker voor decoratie
Verder nodig:
snijplank
mes
citruspers
grote mengkom
kleine steelpan
oven
muffinvorm
Bereiding:
1. Snij de appels in kwarten, schil ze niet, verwijder het klokhuis en snij ze in dunne partjes.
2. Meng in een kom de appelschijfjes met het citroensap goed door elkaar. Doe de appelschijfjes met het citroensap en het kaneelstokje in de steelpan met een klein scheutje van het water en breng dit langzaam aan de kook. Laat het 2 tot 3 minuten sudderen. Haal de pan van het vuur, giet de appelschijfjes af, verwijder het kaneelstokje en zet het opzij.
3. Verwarm de oven voor op 190 ˚C. Open de verpakking van het bladerdeeg en rol het deeg uit. Snij er 6 lange stroken van, ongeveer 7 à 8 cm breed. Deze stroken vormen de basis van je cupcakes en zorgen dat je appelschijfjes op hun plek blijven.
4. Verwarm de abrikozenjam in een kleine steelpan met de rest van het water en laat dit sudderen op middelhoog vuur gedurende 3 tot 5 minuten terwijl je af en toe roert tot het een egale massa is. Haal de pan van het vuur en zet deze apart. Laat het wat afkoelen.
5. Hak de hazelnoten in zeer kleine stukjes en gebruik hiervoor je foodprocessor of de hakmolen van je staafmixer.
6. Het samenstellen van de cupcakes vraagt nu even je volledige aandacht. Bestrijk de bladerdeegstroken met afgekoelde jam en strooi er de hazelnootstukjes over. Beleg elke strook met appelschijfjes, die je met de schilkant tegen de lange kant van de strook legt. Vouw nu de andere lange kant van de strook over de appelschijfjes heen, zodat deze bedekt zijn met het deeg. Rol elke strook nu voorzichtig vanaf de korte kant op zodat er een roosvorm ontstaat. Zet de roosjes in een ingevette muffinvorm en bak ze in de voorverwarmde oven op 190 ˚C gedurende 30-35 minuten.
7. Laat de cupcakes afkoelen en bestrooi ze daarna met poedersuiker.
Zoals je ziet hoeft een Moederdagkado niet duur of moeilijk te zijn. De waarde zit in de aandacht die je eraan besteed hebt en in dat ene speciale ingrediënt, want je hebt het immers met liefde gemaakt. Dat is een onbetaalbaar cadeau dat je moeder nog lang zal koesteren.
Deze zelfgemaakte lenteachtige frisse cake en de bijzondere rozencupcakes zullen elke moeder versteld doen staan. Natuurlijk is het samenzijn met Moederdag het allerbelangrijkste, maar met deze creatieve en culinaire geschenken kun je je dankbaarheid nog eens extra onderstrepen.