Ingrediënten
Voor het voordeeg
  • 100 g Franse bloem T65
  • 100 ml water, koud
  • ¼ tl gedroogde gist

Voor het brooddeeg:
  • 400 g Franse bloem T65
  • 225 ml water, lauwwarm
  • 6 g gedroogde gist
  • 10 g zout
Verder nog nodig:
  • Bietenspread
  • Avocado’s
  • Zakje rucola
  • Pijnboompitjes
  • Neutrale olie, om in te vetten
  • Bloem, voor het werkblad

Bereiding

Begin een avond van tevoren met het voordeeg. Doe de bloem, het water en de gist in een kom en roer kort door. Dek de kom af met plastic folie en laat deze minimaal 12 uur op kamertemperatuur staan.

Maak de volgende dag het brooddeeg. Doe het voordeeg samen met alle andere ingrediënten voor het deeg in een kom en meng alles door elkaar. Kneed het deeg vervolgens 10 minuten goed door. Dit kan met de hand of in een keukenmachine met deeghaak. Doe het deeg in een licht ingevette kom, dek deze af met plastic folie en laat het deeg een uur rijzen op een warme en tochtvrije plaats.

Stort het deeg op een licht bebloemd werkblad en bol het nogmaals op zoals hierboven staat beschreven. Doe het opgebolde deeg in een kom en laat het 1 tot 1,5 uur rijzen, tot het volume verdubbeld is. Verwarm intussen de oven minimaal 45 minuten voor op 240 °C met een broodbaksteen op het rooster en een ovenschaal op de bodem.

Bestrooi een (snij)plank met bloem en stort het brooddeeg daar voorzichtig op. Vorm het brood, snijd het aan de bovenkant meerdere keren in met een mesje en schuif het brood dan op de hete broodbaksteen. Schenk een kopje water in de ovenschaal en doe de oven meteen dicht. Verlaag de oventemperatuur naar 220 °C en bak het brood in 40 tot 45 minuten goudbruin en gaar. Leg het brood direct uit de oven op een rooster en laat afkoelen.

Eet het brood zo vers mogelijk. Snijd er mooie plakken van en beleg deze met bietenspread, avocado, rucola en pijnboompitjes.