Ingrediënten
|
Verder nodig:
|
Bereiding
Stap 1
Doe de verse gist in de kom van de keukenmachine. Voeg melk, 60 gram suiker, kardemom en een ei toe. Klop tot een schuimige massa. Voeg vervolgens bloem, bakpoeder en zout toe. Schakel over op een deeghaak en mix tot alles goed gemengd is. Voeg geleidelijk boter toe en kneed het deeg nog 10 min. of tot het zacht en elastisch is. Dek af met een keukenhanddoek en laat ongeveer 30 min. rijzen.
Stap 2
Rol het deeg na het rusten uit en maak er 9 even grote stukken van op een met bloem bestoven oppervlak. Rol van elk stuk een balletje. Leg op een bakplaat met bakpapier en bedek met een keukenhanddoek. Laat ongeveer een uur rijzen.
Stap 3
Verwarm de oven voor op 220 °C. Klop een ei en de melk door elkaar en smeer elk rolletje in met het eimengsel. Bak 12 minuten of tot ze goudbruin zijn. Laat dan volledig afkoelen op een koelrek.
Stap 4
Maak ondertussen de vulling: klop room met de vanillesuiker in de keukenmachine met garde. Doe de room in een spuitzak. Snijd, als de broodjes volledig zijn afgekoeld, de bovenkant van de broodjes af en maak met een lepel of vork een kuiltje. Doe de pistachenoten, de rest van de suiker en het uitgeholde deeg van de broodjes in de maatbeker en mix tot een gladde pasta met de staafmixer.
Stap 5
Nu is het tijd om de semlor samen te stellen. Vul de rolletjes met de pistachepasta, een paar frambozen en de room. Pistachenoten voegen een lichte nootsmaak toe en brengen het toetje in balans zodat het niet te zoet is. Strooi er nog een paar frambozen en gehakte pistachenoten overheen en leg de bovenkant weer op de broodjes. Garneer met poedersuiker en geniet.
Tip: terwijl het deeg rijst, zet een vers kopje koffie of een kopje thee. De Zweden zijn beroemd om hun liefde voor koffie, maar voor wie meer van thee houdt, gaat een semlor heel goed samen met zwarte thee of een milde rooibos. De perfecte manier om de Paasbrunch te verlengen.