Ingrediënten
  • 2 appels
  • sap van 1/2 citroen
  • 1 kaneelstokje
  • 360 milliliter water
  • 2 grote vellen bladerdeeg, koelvers
  • 50 gram hazelnoten
  • 3 eetlepels abrikozenjam
  • boter om in te vetten
  • poedersuiker voor decoratie

Verder nodig:
  • snijplank
  • mes
  • citruspers
  • grote mengkom
  • kleine steelpan
  • oven
  • muffinvorm

Bereiding

Stap 1
Snij de appels in kwarten, schil ze niet, verwijder het klokhuis en snij ze in dunne partjes.

Stap 2
Meng in een kom de appelschijfjes met het citroensap goed door elkaar. Doe de appelschijfjes met het citroensap en het kaneelstokje in de steelpan met een klein scheutje van het water en breng dit langzaam aan de kook. Laat het 2 tot 3 minuten sudderen. Haal de pan van het vuur, giet de appelschijfjes af, verwijder het kaneelstokje en zet het opzij.

Stap 3
Verwarm de oven voor op 190 ˚C. Open de verpakking van het bladerdeeg en rol het deeg uit. Snij er 6 lange stroken van, ongeveer 7 à 8 cm breed. Deze stroken vormen de basis van je cupcakes en zorgen dat je appelschijfjes op hun plek blijven.

Stap 4
Verwarm de abrikozenjam in een kleine steelpan met de rest van het water en laat dit sudderen op middelhoog vuur gedurende 3 tot 5 minuten terwijl je af en toe roert tot het een egale massa is. Haal de pan van het vuur en zet deze apart. Laat het wat afkoelen.

Stap 5
Hak de hazelnoten in zeer kleine stukjes en gebruik hiervoor je foodprocessor of de hakmolen van je staafmixer.

Stap 6
Het samenstellen van de cupcakes vraagt nu even je volledige aandacht. Bestrijk de bladerdeegstroken met afgekoelde jam en strooi er de hazelnootstukjes over. Beleg elke strook met appelschijfjes, die je met de schilkant tegen de lange kant van de strook legt. Vouw nu de andere lange kant van de strook over de appelschijfjes heen, zodat deze bedekt zijn met het deeg. Rol elke strook nu voorzichtig vanaf de korte kant op zodat er een roosvorm ontstaat. Zet de roosjes in een ingevette muffinvorm en bak ze in de voorverwarmde oven op 190 ˚C gedurende 30-35 minuten.

Stap 7
Laat de cupcakes afkoelen en bestrooi ze daarna met poedersuiker.