Ingrediënten
  • 50 g gedroogde shiitake-paddenstoelen
  • 150 g prei
  • 4 portobello-paddenstoelen
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 el boter
  • 1½ el balsamicoazijn
  • 1 el citroensap
  • 300 g spinazie (diepvries)


  • 65 g crème fraiche
  • 5 takjes tijm
  • 2 vellen bladerdeeg
  • 1 ei
  • water (heet)
  • zout
  • peper

Bereiding

Stap 1
Doe de gedroogde shiitake-paddenstoelen in een hittebestendige kom en giet er voldoende heet water bij om ze onder te dompelen. Laat ca. 20 minuten staan. Snijd de prei in dunne plakjes. Snijd de portobello-paddenstoelen in stukjes. Giet de shiitake-paddenstoelen af ​​en hak ze fijn. Pel en snipper de knoflook.

Stap 2
Doe ca. een derde van de boter in een koekenpan en bak de portobello-paddenstoelen op middelhoog vuur. Zodra ze bruin beginnen te worden, voeg je de shiitake-paddenstoelen, prei en knoflook toe. Bak tot de prei glazig is (ca. 8 minuten). Voeg de balsamicoazijn toe, laat inkoken en breng op smaak met peper en zout. Haal de pan van het vuur, voeg de citroensap toe en laat het geheel afkoelen.

Stap 3
Meng het afgekoelde paddenstoelenmengsel met de ontdooide en uitgelekte spinazie, tijmblaadjes en crème fraiche in een kom. Proef en breng op smaak met peper en zout. Schep de helft van het mengsel in een blender. Mix het geheel tot een gladde massa. Voeg indien nodig wat water toe. Laat de mix goed afkoelen.

Stap 4
Verwarm de oven voor op 180 °C. Leg een vel bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Doe de vulling in het midden van het bladerdeeg, laat ca. 2 - 3 cm vrij rond alle kanten. Leg de rest van het bladerdeeg over het mengsel en sluit de zijkanten goed af met je vingers of met een vork. Klop het ei los in een kleine kom en bestrijk het bladerdeeg ermee. Zet de vegetarische Wellington in de voorverwarmde oven en bak tot deze goudbruin van kleur is, ca. 30 minuten. Snijd, en genieten maar!