BSH maakt gebruik van cookies waarmee wij en (in indien geaccepteerd) derde partijen uw internetgedrag binnen onze website kunnen volgen. Dankzij deze en vergelijkbare technieken kunnen wij de website voor u naar verwachting laten functioneren en u daarbij persoonlijker van dienst zijn met gerichtere boodschappen.

Bosch legt uit: het eerste gebruik van jouw wasmachine.

Bosch legt uit: het eerste gebruik van jouw wasmachine.

Jouw nieuwe wasmachine heeft een mooie plek gekregen en jij bent klaar voor de eerste was. Mooi! Voordat je begint met wassen, vertellen we je graag hoe je veilig gebruik maakt van jouw wasmachine en hoe je jouw i-DOS wasmachine goed instelt, zodat je optimaal gebruik kunt maken van jouw wasmachine.

Aan de slag!

Voordat je begint.

Bosch wasmachines zijn ontworpen om je optimaal gebruiksgemak te bieden en om het leven van jou en jouw gezin makkelijker te maken. Toch vergt het beginnen met wassen met jouw nieuwe wasmachine enige voorbereiding. Met onderstaande informatie helpen wij u graag op weg.

Raadpleeg voor het eerste gebruik en bij problemen met jouw nieuwe Bosch wasmachine ook altijd de gebruikershandleiding.

Tip van Bosch: met een MyBosch account registreert je jouw nieuwe wasmachine eenvoudig en heb je de gebruiksaanwijzing altijd bij de hand.

Maak een MyBosch account aan

Geef jouw wasmachine een goede basis.

Meestal hoef je niet lang na te denken over de plek in huis waar jouw nieuwe wasmachine komt te staan. Let er bij het plaatsen van jouw wasmachine in ieder geval op dat deze volledig waterpas op een vlakke ondergrond staat. Een wasmachine die scheef staat kan overmatig gaan trillen, meer lawaai geven en ook problemen geven bij het wassen.

Om jouw wasmachine waterpas te zetten draai je de stelpootjes volledig in de machine. Kijk vervolgens of de wasmachine wiebelt en draai de pootjes overeenkomstig op de juiste hoogte. Draai de moeren die boven de voetjes zitten strak tegen de onderkant van de wasmachine aan. Draai de pootjes niet te ver uit. Dit voorkomt overmatig trillen van de machine.

Lees ook: jouw wasmachine schoonmaken

Voorkom schade: transportvergrendeling verwijderen.

Een van de belangrijkste dingen die je moet doen voordat je de wasmachine in gebruik neemt, is het verwijderen van de transportvergrendeling. Deze vergrendeling vermindert de kans dat er tijdens het vervoer iets kapot gaat.

De vergrendeling bestaat uit 3 of 4 bouten aan de achterkant van de wasmachine. Verwijder eventueel de slangen uit de houders voor de bouten en draai de bouten met een sleutel los totdat je ze samen met de plastic hulzen uit de machine kunt halen. Dek de gaten af met de bijgeleverde afdekkingen.

Tip van Bosch: Berg de bouten goed op, zodat je ze bij eventueel volgend vervoer weer terug kunt draaien.

3 eenvoudige stappen om te starten met i-DOS.

Als je een i-DOS wasmachine in huis hebt, wordt het doen van de was voortaan een stuk gemakkelijker. I-DOS weegt en scant jouw was, en doseert automatisch de perfecte hoeveelheid wasmiddel en wasverzachter voor het beste wasresultaat.

Om i-DOS in staat te stellen dit voor jou te doen, hoef je enkel 3 eenvoudige stappen te doorlopen. Hoe deze stappen er precies uitzien is afhankelijk van jouw type wasmachine.

Wil je toch gewoon een keer waspoeder of een wolwasmiddel gebruiken? Ook dat kan met i-DOS! Naast de doseertanks vind je een doseerbak waarmee je altijd jouw eigen wasmiddel handmatig toe kunt voegen.

Kies jouw wasmachine uit de series hieronder.

Serie 6

Jij hebt een Serie 6 wasmachine

Met de Bosch Serie 6 wasmachines met i-DOS kan je automatisch één soort wasmiddel en één soort wasverzachter doseren. Om te beginnen met i-DOS doorloop je eenmalig drie eenvoudige stappen:

 • Waterhardheid bepalen
 • Standaard hoeveelheid wasmiddel bepalen
 • I-DOS activeren voor uw wasbeurt

Hieronder vind je uitleg over deze stappen.

Stap 1: waterhardheid bepalen

Om ervoor te zorgen dat jouw wasmachine de juiste hoeveelheid wasmiddel gebruikt, is het van belang te weten of je zacht of hard water in jouw woonplaats hebt. Dat klinkt wellicht ingewikkeld, maar gelukkig kan je via onderstaande link eenvoudig vinden wat de waterhardheid in jouw woonplaats is. In de volgende stap gebruik je dit om de juiste hoeveelheid wasmiddel in te stellen.

Zoek hier uw waterhardheid

Stap 2: instellen van jouw wasmiddel.

Nu je weet hoe hard het water is dat jouw wasmachine gebruikt, kan je op het etiket van jouw wasmiddel bekijken wat de dosering van jouw wasmiddel is bij normale bevuiling. In de volgende stap stel je deze hoeveelheid in:

 • Zet de wasmachine aan en druk 3 seconden op de i-DOS knop voor het wasmiddel, zoals op de afbeelding hiernaast. Je herkent deze knop aan de waterdruppel.
 • Er verschijnt een scherm met een mililiter aanduiding. Stel hier de hoeveelheid wasmiddel in die hoort bij uw waterhardheid, bij normale bevuiling.
 • Druk nogmaals op de i-DOS knop om het scherm te verlaten.

Let op: op het etiket van jouw wasmiddel staat de hoeveelheid wasmiddel voor een waslading van 4 á 5 kg. Deze hoeveelheid kan je direct overnemen. I-DOS past de hoeveelheid wasmiddel automatisch aan aan het gewicht van jouw was.

Jouw wasmachine is nu ingesteld voor het door jou gebruikte wasmiddel.

Herhaal dezelfde stappen voor jouw wasverwachter. Gebruik hiervoor de i-DOS knop voor de wasverzachter (i-DOS knop met bloemicoon ✿).

Stap 3: i-DOS vullen en activeren

Je bent nu bijna klaar om te beginnen met i-DOS. Vul enkel nog de compartimenten van i-DOS met wasmiddel (rechter compartiment (waterdruppel): 1,3 liter) en wasverzachter (linker compartiment ✿: 0,5 liter).

Je kunt natuurlijk altijd te maken hebben met wasgoed dat zwaar bevuild is, of juist minder vuil is. Naast beide i-DOS toetsen op jouw wasmachine vind je daarom een fijnafstemming met druppelindicatie, waarmee je meer of minder wasmiddelkunt gebruiken. I-DOS doseert automatisch twee druppels. Selecteer 1 druppel voor iets minder wasmiddel en drie druppels voor meer.

Is het i-DOS icoon niet zichtbaar, dan staat i-DOS uit en kan je handmatig een ander wasmiddel toevoegen in de meest linker bak. Jouw wasmachine gebruikt nu het wasmiddel uit de meest linker bak.

Serie 8

Jij hebt een Bosch Serie 8 wasmachine

Met de Bosch Serie 8 wasmachines met i-DOS kan je automatisch één soort wasmiddel en één soort wasverzachter doseren. Om te beginnen met i-DOS doorloop je eenmalig drie eenvoudige stappen:

 • Waterhardheid bepalen
 • Standaard hoeveelheid wasmiddel bepalen
 • I-DOS activeren voor uw wasbeurt

Hieronder vind je uitleg over deze stappen.

Stap 1: waterhardheid bepalen

Om ervoor te zorgen dat jouw wasmachine de juiste hoeveelheid wasmiddel gebruikt, is het van belang te weten of je zacht of hard water in jouw woonplaats heeft. Dat klinkt wellicht ingewikkeld, maar gelukkig kan je via onderstaande link eenvoudig vinden wat de waterhardheid in jouw woonplaats is. In de volgende stap gebruik je dit om de juiste hoeveelheid wasmiddel in te stellen.

Zoek hier jouw waterhardheid

Stap 2: Jouw wasmiddel instellen.

Nu je weet hoe hard het water is dat jouw wasmachine gebruikt, kan je op het etiket van jouw wasmiddel bekijken wat de dosering van jouw wasmiddel is bij normale bevuiling. In de volgende stap ga je deze hoeveelheid instellen in jouw wasmachine.

 • Zet de wasmachine aan en houd de i-DOS knop voor het wasmiddel (druppelicoon) 3 seconden ingedrukt, zoals op de afbeelding hiernaast.
 • Er verschijnt een scherm met een mililiter aanduiding. Stel hier met de +- knop rechtsonder op het display de hoeveelheid wasmiddel in die hoort bij jouw waterhardheid, bij normale bevuiling.
 • Druk op de start/pauze-knop om te bevestigen en het scherm te verlaten.

Let op: op het etiket van uw wasmiddel staat de hoeveelheid wasmiddel voor een waslading van 4 á 5 kg. Deze hoeveelheid kan je direct overnemen. I-DOS past de hoeveelheid wasmiddel automatisch aan aan het gewicht van jouw was.

Jouw wasmachine is nu ingesteld voor het door jou gebruikte wasmiddel.

Herhaal dezelfde stappen voor jouw wasverwachter. Gebruik hiervoor de i-DOS knop voor de wasverzachter (i-DOS knop met bloemicoon ✿).

Stap 3: i-DOS vullen en activeren

Je bent nu bijna klaar om te beginnen met i-DOS. Vul enkel nog de compartimenten van i-DOS met wasmiddel (rechter i-DOS compartiment: 1,3 liter) en wasverzachter (linker i-DOS compartiment✿: 0,5 liter).

Je kunt natuurlijk altijd te maken hebben met wasgoed dat zwaar bevuild is, of juist minder vuil is. Naast beide i-DOS toetsen op jouw wasmachine vind je daarom een fijnafstemming met streepjesindicatie, waarmee je meer of minder wasmiddel kunt gebruiken. I-DOS doseert automatisch twee streepjes. Selecteer 1 srteepje voor iets minder wasmiddel en drie streepjes voor meer.

Lichten er geen streepjes op naar de i-DOS knop, dan staat i-DOS uit en kan je handmatig in de linker, open doseerbak een ander wasmiddel toevoegen. Jouw wasmachine gebruikt nu het wasmiddel uit de meest linker bak.

HomeProfessional

Jij hebt een Bosch HomeProfessional wasmachine

Met de Bosch HomeProfessional wasmachines met i-DOS beschik je over nóg meer mogelijkheden om automatisch te wassen. In deze serie maakt i-DOS het mogelijk om óf het wasmiddel en wasverzachter automatisch te doseren, óf automatisch twee soorten wasmiddel te doseren.

Om te beginnen met i-DOS doorloop je de volgende eenvoudige stappen:

 • I-DOS instellen op wasmiddel of wasverzachter
 • Waterhardheid bepalen
 • Standaard hoeveelheid wasmiddel instellen
 • i-DOS vullen en wassen zonder zorgen over dosering

Hieronder vind je uitleg over deze stappen.

Stap 1: wasmiddel instellen

Met i-DOS in de Bosch HomeProfessional serie kan je in het linker i-DOS compartiment ✿ of waterdruppel kiezen voor wasverzachter of een tweede wasmiddel. Je hoeft hiervoor enkel in te stellen waar je i-DOS mee gevuld heeft. Hieronder zie je hoe je dat doet:

 • Start de wasmachine en druk met twee vingers op de pijltjestoetsen rechtsonder, gemarkeerd met 'instelmenu: 3sec.'. Je komt nu in het instelmenu. (let op: de machine verlaat dit menu automatisch na 15 sec. inactiviteit)
 • Selecteer met de pijltjestoetsen linksonder de optie 'i-DOS ✿ of waterdruppel Inhoud', en vervolgens met de pijltjestoetsen rechtsonder of je wasmiddel of wasverzachter gebruikt.
 • Wacht tot jouw machine het menu automatisch verlaat of draai aan de programmaknop om terug te keren.

Jouw wasmachine weet nu welk middel je gebruikt in het tweede compartiment. Je kunt nu verdergaan met het instellen van de standaardhoeveelheid wasmiddel.

Stap 2: waterhardheid bepalen

Om ervoor te zorgen dat jouw wasmachine de juiste hoeveelheid wasmiddel gebruikt, is het van belang te weten of je zacht of hard water in jouw woonplaats heeft. Dat klinkt wellicht ingewikkeld, maar gelukkig kan je via onderstaande link eenvoudig vinden wat de waterhardheid in jouw woonplaats is. In de volgende stap gebruik je dit om de juiste hoeveelheid wasmiddel in te stellen.

Zoek hier jouw waterhardheid

Stap 3: standaardhoeveelheid wasmiddel instellen

Ieder wasmiddel is anders, en ook de dosering ervan kan per wasmiddel verschillen. Nu je weet hoe hard het water is dat jouw wasmachine gebruikt, kan je op het etiket van jouw wasmiddel bekijken wat de dosering van jouw wasmiddel is bij normale bevuiling. In de volgende stap gaat u deze hoeveelheid instellen in jouw wasmachine.

 • Start de wasmachine en druk met twee vingers op de pijltjestoetsen rechtsonder, gemarkeerd met 'instelmenu: 3sec.'. Je komt nu in het instelmenu.
 • Selecteer met de pijltjestoetsen linksonder de optie 'i-DOS waterdrupel Basis', en vervolgens met de pijltjestoetsen rechtsonder de hoeveelheid wasmiddel bij normale bevuiling.
 • Wacht enkele seconden tot de machine het menu automatisch verlaat.

Let op: op het etiket van uw wasmiddel staat de hoeveelheid wasmiddel voor een waslading van 4 á 5 kg. Deze hoeveelheid kan je direct overnemen. I-DOS past de hoeveelheid wasmiddel automatisch aan aan het gewicht van jouw was.

Jouw wasmachine is nu ingesteld voor het door jou gebruikte wasmiddel.

Herhaal dezelfde stappen voor jouw wasverwachter of tweede wasmiddel. Selecteer 'i-DOS ✿ of waterdruppel Basis' en stel de juiste hoeveelheid in.

Stap 4: i-DOS vullen en activeren

Je bent nu bijna klaar om te beginnen met i-DOS. Vul enkel nog de compartimenten van i-DOS met wasmiddel (rechter compartiment: 1,3 liter) en het linker compartiment (✿: 0,5 liter) met wasverzachter of wasmiddel.

Je kunt natuurlijk altijd te maken hebben met wasgoed dat zwaar bevuild is, of juist minder vuil is. Met een druk op een van de i-DOS toetsen kan je daarom aangeven of je extra wasmiddel of wasverzachter wilt gebruiken.

Op dezelfde manier zet je i-DOS uit en kan je handmatig een ander wasmiddel toevoegen in de meest linker, open doseerbak. Jouw wasmachine gebruikt nu het wasmiddel uit de meest linker bak.

Waslabels uitgelegd

Wat betekenen al die waslabels en waarom heb je ze niet meer nodig?

Zo wast Nederland

Een kijkje in de wasmachine van de gemiddelde Nederlander.

Wasmiddel doseren

Te veel of te weinig wasmiddel doseren. Maakt het uit?

Service en garantie

Uitstekende service - voor én na de aankoop.

MyBosch

Meld je gratis aan en geniet van de voordelen!

Onze service

Perfecte service – voor en na de aankoop.

088-424 4010

Ontdek Bosch

Ontdek kwaliteit, perfectie en betrouwbaarheid.

Vind een dealer

Vind een verkooppunt bij jou in de buurt.