Verder naar inhoud
Huishoudapparaten
Inloggen / registreren

Als een pro: hoe je jouw oven bedient

Als een pro: hoe je jouw oven bedient

Weet jij hoe je jouw oven bedient?

Je vindt bakken leuk, maar hebt nog een paar vragen als: wat is het verschil tussen boven- en onderverwarming en hoe werkt de oventemperatuur? Hoe weet ik wanneer mijn cake klaar is? Hier vind je de antwoorden op vragen die je altijd al had over je oven.

Boven of onder? Dat is de vraag.
Boven of onder? Dat is de vraag.
Boven of onder? Dat is de vraag.

Boven of onder? Dat is de vraag.

In conventionele ovens wordt warmte opgewekt door de verwarmingselementen aan de boven- en onderkant van de oven. Afhankelijk van de oven kan de warmte aan de boven- of onderkant afzonderlijk worden geregeld. De meeste ovens hebben tegenwoordig zowel circulatielucht als boven- of onderverwarming of een combinatie daarvan.

De ventilator voor hete lucht.

De ventilator voor hete lucht.

In de hetelucht-modus wordt de hitte gelijk verdeeld omdat de ventilator de warme lucht continu rondblaast in de oven om alle delen van het voedsel te verwarmen. Circulerende lucht is trouwens ideaal voor het bakken van meerdere pizza’s tegelijkertijd. Maar let op: gerechten hebben ook de neiging om sneller uit te drogen.

Het magische nummer 20.

Het magische nummer 20.

Soms geven recepten alleen de temperatuur aan voor ovens met boven- of onderverwarming of voor circulatieovens. Wij hebben de oplossing: door gewoon 20°C van de boven- of ondertemperatuur af te halen kom je aardig in de buurt van de juiste temperatuur voor een heteluchtverwarming. Bijvoorbeeld, 200°C voor boven- of onderverwarming wordt 180°C bij een heteluchtverwarming.

De juiste temperatuur voor elk deeg.

De juiste temperatuur voor elk deeg.

Elk deeg heeft een net iets andere baktijd en temperatuur nodig. Gebak in hoge vormen, zoals cakes, duurt langer dan bijvoorbeeld koekjes. Kijk voor meer en gedetailleerde tips in de handleiding van je oven. En wist je dat je gistdeeg sneller kunt laten rijzen in de oven? De ontdooistand is hier de beste keuze, want die zorgt ervoor dat het niet te heet wordt voor het deeg.

Last but not least, een paar extra tips voor de perfecte cake.

Last but not least, een paar extra tips voor de perfecte cake.

  • Zet jouw bakvorm op de juiste plek. Lees de handleiding voor meer gedetailleerde tips over wat je waar plaatst.
  • Als je niet zeker weet of jouw cake al helemaal goed gaar is, gebruik dan een houten prikker om erachter te komen. Steek de spies in het deeg en haal hem er weer uit. Als er nog wat beslag aan de prikker is blijven kleven, is jouw cake nog niet klaar.
  • Blijven jouw koekjes aan het bakpapier kleven? Leg de koekjes met bakpapier op een nat aanrecht. Dan zou je ze er voorzichtig af moeten kunnen halen.
  • Trouwens, met de PerfectBake-sensor in de Bosch Series 8 ovens wordt het vochtgehalte voortdurend gemonitord en wordt zelfs de temperatuur automatisch geregeld - voor perfecte bakresultaten.
Last but not least, een paar extra tips voor de perfecte cake.

Alles over de ovenfuncties

Er wordt niet langer een beroep gedaan op jouw keukenervaring om de oven optimaal te kunnen gebruiken. Met innovatieve functies als PerfectBake, PerfectRoast en automatische instellingen maken we het koken voor jou zo makkelijk mogelijk. Zodat jij altijd op een perfect resultaat kunt rekenen.