Snelle service in heel Nederland
Probleem in één keer opgelost
Gemakkelijk zelf een monteur boeken
Huishoudapparaten
Inloggen / registreren

Je vaatwasser aansluiten

Wil je zelf je vaatwasser aansluiten?

Als je zeker weet dat je het zelf kunt, denk dan in elk geval aan de volgende zaken:

• De levering controleren
  • De juiste opstelling bepalen
  • Afvoeraansluiting
  • Drinkwateraansluiting
  • Elektrische aansluiting

Zie de installatiehandleiding op deze pagina voor een uitgebreide beschrijving of klik op de button voor de handleiding van jouw specifieke apparaat.

Zoek de handleiding van jouw apparaat

Controleer het apparaat bij levering

Je vaatwasser is in de fabriek uitgebreid getest, om er zeker van te zijn dat hij correct functioneert. Daarom kunnen er nog wat watersporen aanwezig zijn. Deze verdwijnen na de eerste keer draaien van het programma.

Bepaal de juiste opstelling

Kijk in de installatiehandleiding welke afmetingen nodig zijn voor de installatie. Plaats het apparaat waterpas met behulp van de stelpootjes en controleer of het stevig staat.

• Vrijstaande apparaten en inbouwapparaten die vrijstaand gebruikt worden, moeten beveiligd worden tegen omvallen. Bijvoorbeeld door ze aan de muur te verankeren of door een doorlopend werkblad te plaatsen dat aan de aangrenzende kastjes geschroefd wordt.
  • De vaatwasser kan gemakkelijk tussen de houten of plastic wanden in een klein keukentje geplaatst worden.

Afvoeraansluiting

De benodigde stappen voor het aansluiten van je vaatwasser zijn terug te vinden in de handleiding. Monteer indien nodig een sifon met een afvoermondstuk.

Verbind de afvoerslang met behulp van de meegeleverde onderdelen met het afvoermondstuk. Controleer of de slang niet geknikt of samengedrukt is of in de knoop zit. Kijk ook of er geen afsluitdop in het systeem zit waardoor het afvalwater niet afgevoerd kan worden.

Drinkwateraansluiting

Verbind de drinkwaterleiding met de wateraanvoer met behulp van de meegeleverde onderdelen en volgens de installatiestappen in de handleiding. Controleer of de drinkwateraansluiting niet geknikt of samengedrukt is of verstrikt zit.

Als het apparaat vervangen wordt, moet er altijd een nieuwe wateraanvoerslang gebruikt worden.

• Waterdruk: min. 0,05 MPa (0,5 bar), max. 1 MPa (10 bar).
  • Bij een hoge waterdruk: schakel het drukreduceerventiel in.
  • Stroomsnelheid: min. 10 liter/minuut
  • Watertemperatuur: koud water.
  • Bij warm water: max. temperatuur 60°C.

Elektrische aansluiting

Verbind de vaatwasser uitsluitend met een wisselstroomaansluiting met een voltage van 220 V tot 240 V en 50 Hz of 60 Hz, via een correct geïnstalleerd geaard stopcontact. Zie het typeplaatje op de vaatwaaser voor de juiste groepszekering.

Het stopcontact moet in de buurt van het apparaat zitten en na de installatie gemakkelijk toegankelijk blijven. Als de stekker na de installatie niet bereikbaar is, moet er op de installatieplek een tweepolige scheidingsschakelaar met een contactopening van minimaal 3 mm gebruikt worden om aan de toepasselijke veiligheidsvoorschriften te voldoen.

Wijzigingen aan je installatie mogen alleen door een deskundige uitgevoerd worden.

Een verlenging voor de voedingskabel is uitsluitend verkrijgbaar via de klantenservice.

Als er een aardlekschakelaar gebruikt wordt, mag die uitsluitend van het aangegeven type zijn, omdat alleen een dergelijke schakelaar aan de voorschriften voldoet.

Het apparaat is voorzien van een waterbeveiliging. Controleer of die alleen in werking is als er water stroomt.

Mocht je na het lezen van deze aanwijzingen toch besluiten om je vaatwasser niet zelf aan te sluiten, neem dan contact op met je keukenleverancier of een erkend installateur. Zij helpen je graag met het aansluiten van je vaatwasser.

Meer gebruikerstips

Onze service

Perfecte service – voor en na de aankoop.

Reparatieservice

Bekijk onze reparatiemogelijkheden.

Shop

Bekijk hier het complete assortiment apparaten, onderdelen, accessoires en reinigingsmiddelen van de Officiële Bosch Shop.

Gebruiksaanwijzingen Bosch
Gebruiksaanwijzingen

Download snel en gemakkelijk de gebruiksaanwijzing van jouw apparaat.