Ingrediënten
Voedingswaarde Per portie: 287 kcal | 2 g eiwitten | 15 g vetten | 35 g koolhydraten
Voor het beslag:
170 g zachte boter
220 g suiker
75 g bietenstroop
1 ei
240 g bloem
1 el kaneel
1 tl kardemom
1 tl gemberpoeder
1 snufje zout
2½ tl baksoda
Voor de frosting:
75 g zachte boter
60 g mascarpone
1 el whisky (óf als alternatief 1 tl vanille-extract)
240 g poedersuiker
100 g pecannoten, grof gehakt
En bovendien: boter om de vorm mee in te vetten
Hulpmiddelen: 3 mengkommen, handmixer, vierkante bakvorm (23 x 23 cm), aluminiumfolie, satéprikker, pannenlikker, paletmes
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180°C
- Klop de boter en de suiker met de mixer tot een romige substantie en voeg dan beetje bij beetje de bietenstroop en het ei toe. Meng de bloem met kaneel, gember, kardemom, baksoda en zout en doe dit bij het botermengsel. Mix alles vervolgens tot een glad beslag.
- Vet de bakvorm in. Doe het beslag in de bakvorm en strijk de bovenkant mooi glad. Zet de vorm circa 30 minuten in de oven. Dreigt de bovenkant te donker te worden? Dek de vorm dan af met wat aluminiumfolie.
- Controleer na het verstrijken van de baktijd of het beslag goed gaar is. Prik hiervoor een satéprikker in het midden van de blondie, en trek hem er vervolgens weer uit. Als de prikker er schoon uit komt, is het beslag gaar. Kleven er nog deegresten aan de satéprikker, laat de blondie dan nog iets langer in de oven staan. Haal de blondie dan uit de oven en laat hem afkoelen.
- Klop voor de frosting boter en mascarpone met een mixer door elkaar en voeg desgewenst de whisky toe. Als alternatief voor de whisky kun je ook 1 theelepel vanille-extract gebruiken. Zet de mixer op de laagste stand en voeg beetje bij beetje de poedersuiker toe.
- Meng nu de gehakte pecannoten erdoor en bestrijk de afgekoelde blondie rijkelijk met de frosting.
- Ben je met bakken misschien nog wat onzeker en kun je wel wat extra hulp gebruiken? Vertrouw dan op de techniek van de Serie 8-ovens van Bosch. Met de PerfectBake-baksensor meet je oven continu de vochtigheidsgraad van je baksels en past de instellingen waar nodig automatisch aan. Het enige wat jij hoeft te doen, is uit de verschillende categorieën het juiste soort gerecht te kiezen en je oven vertelt je wanneer je taart, koek of andere lekkernij perfect gaar is.
- Zet de blondie nu minimaal 1 uur in de koelkast. Zo wordt de frosting mooi stevig en smaakt het geheel nog lekkerder. Haal hem dan uit de koelkast, snijd ‘m in stukken en serveer de pecan blondie op een mooie schaal.