Ingrediënten
Voedingswaarde per stuk: 195 kcal | 3 g eiwitten | 10 g vetten | 23 g koolhydraten
Voor het beslag:
200 g ingelegde pompoen
2 eieren
150 g bietenstroop
50 g lichte muscovado-suiker
40 ml zonnebloemolie
1 tl vanille-extract
30 ml melk
200 g bloem
1 tl bakpoeder
1½ tl kaneel
1 tl gemberpoeder
1 mespunt piment
½ tl grof zeezout
200 g gemengde noten (bijv. hazel-, pecan- en paranoten)
Voor erover:
150 g honing
2 el bourbon
Hulpmiddelen
vierkante bakvorm (23 x 23 cm), bakpapier, keukenpapier, staafmixer, 2 mengkommen, paletmes, aluminiumfolie, satéprikker, pan, theelepel
Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 °C (onder- en bovenwarmte).
- Bekleed de bodem van de bakvorm met bakpapier.
- Laat de pompoen uitlekken en dep droog met wat keukenpapier. Pureer de stukjes met een staafmixer tot een gladde pompoenpuree.
- Klop de eieren met bietenstroop en suiker luchtig. Voeg dan al mixende beetje bij beetje olie, vanille-extract, melk en pompoenpuree toe en mix alles tot slot goed door elkaar. Meng de bloem met het bakpoeder en de kruiden en doe ook dit bij het pompoenmengsel. Mix alles tot een glad beslag.
- Doe het beslag in de bakvorm en strijk de bovenkant mooi glad. Strooi de gehakte noten erover en zet de vorm dan circa 20 minuten in de oven. Dreigen de noten te donker te worden? Dek de vorm dan af met wat aluminiumfolie. Controleer aan het einde van de baktijd met een satéprikker of de koek goed gaar is.
- Haal de vorm uit de oven en laat de koek in de vorm afkoelen. Haal hem dan uit de vorm en snijd hem in zo’n 20 repen.
6 Verhit de honing met de bourbon in een kleine pan. In plaats van de bourbon kun je ook een theelepel vanille-extract gebruiken. Laat het mengsel niet al te heet worden. Besprenkel de bars met het warme mengsel en serveer ze liefst direct.